SUA cer urgentarea anchetei privind ORIGINEA Covid-19. Serviciile de informații, termen de 90 de zile să prezinte raportul

Biden a reamintit că, până în prezent, activitatea Serviciilor americane de Informații, care se concentrează pe două ipoteze – originea animale sau scurgerea dintr-un laborator – nu au permis să se ajungă la „o concluzie definitivă”.”Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei cu scopul ca să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele SUA, deplângând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.

În SUA, varianta că virusul ar fi fost scăpat dintr-un laborator din China a revenit în centrul dezbaterilor în ultimele săptămâni, potrivit Agerpres.

Solicitarea lui Biden a venit la doar câteva ore după ce Beijingul a acuzat Washingtonul că difuzează ”teorii ale conspiraţiei”” despre originile pandemiei.

China neagă teoria conform căreia noul coronavirus ar fi putut scăpa dintr-un laborator al său, în special de la Institutul de Virusologie din Wuhan, arătat cu degetul de fosta administraţie Trump.

În această săptămână, un articol din Wall Street Journal (WSJ) a reaprins însă speculaţiile în SUA, în timp ce apelurile în favoarea unei anchete mai aprofundate se înmulţesc, inclusiv în cadrul comunităţii ştiinţifice.

La începutul acestui an, un studiu comun realizat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi chinezi, după vizita de patru săptămâni a experților OMS la Wuhan, a apreciat „extrem de puţin probabil” un accident de laborator. 

Reamintim că primele cazuri de Covid-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019, la Wuhan.