SUA închid consulatele din Rusia. Ambasada de la Moscova, singura reprezentanţă diplomatică din țară

Decizia nu va afecta consulatele Rusiei în SUA, a precizat Departamentul de Stat, fără a oferi însă alte detalii.

Recent, ambasada SUA la Moscova a anunțat că în martie, din cauza pandemiei, a suspendat operaţiunile la consulatul din Vladivostok, din Extremul Orient rus, şi a redus operaţiunile la Ekaterinburg.

CNN, citat de Agerpres, a relatat că decizia a fost luată ”ca răspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane în urma plafonării impuse de Moscova, în 2017, misiunii americane şi a impasului care rezultă de aici cu Rusia în ce ea ce priveşte vizele diplomatice.” Postul a mai precizat că zece diplomați vor fi transferaţi la ambasada de la Moscova, iar 33 de angajaţi locali îşi vor pierde locurile de muncă.

În martie 2018, Rusia a anunțat închiderea consulatului american de la Sankt-Petersburg după o decizie similară luată de Washington în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului agent rus Serghei Skripal. Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate în urma abordărilor diferite privind conflictele din Siria şi Ucraina, ajungând până la acuzaţiile privind amestecul Mosovei în politica americană, negat de Rusia. Hackeri despre care se crede că lucrează pentru Rusia sunt acuzaţi de atacuri masive împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi companii private. Vineri, Secretarul de stat, Mike Pompeo, a afirmat că este ”destul de clar” că Rusia este implicată în recentele atacuri. Mai mult, Yohannes Abraham, Director executiv al echipei de tranziţie a Președintelui ales, Joe Biden, a afirmat că atacurile au provocat ”o mare îngrijorare” şi că, sub viitoarea administraţie, atacurile cibernetice vor declanşa o ripostă ce va aduce ”costuri substanţiale”.

În conferința anuală susținută de Președintele Vladimir Putin, joi, acesta și-a exprimat speranța că noul lider al SUA va ajuta la rezolvarea problemelor dificile din relaţiile bilaterale.