Summit istoric: Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu Joe Biden în iunie

”Există date concrete, nu le voi menţiona, dar este vorba despre luna iunie”, a declarat Uşakov pentru postul Rossiya 1.

Întâlnirea a fost solicitată de liderul american într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu Putin în aprilie. Biden i-a propus președintelui Rusiei să se întâlnească în vară, într-o ţară terţă, la un summit menit să stabilizeze relaţiile dintre cele două state.

Ulterior, relațiile bilaterale s-au tensionat și mai mult, în special după ce SUA au impus noi sancțiuni Moscovei, care a răspuns cu măsuri similare. Principalele teme de dezacord sunt legate de situația din Ucraina, soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi şi acuzaţiile de spionaj, ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice pe care Washingtonul le atribuie Moscovei.

Finlanda şi Austria s-au declarat dispuse să găzduiască un asemenea summit.

În iunie, Joe Biden va efectua prima sa deplasare în străinătate, în Regatul Unit şi apoi în Belgia, pentru summiturile G7 şi NATO şi o întâlnire cu liderii statelor UE. Vineri, Casa Albă a transmis într-un comunicat că mai multe detalii despre această călătorie vor fi oferite curând, ”în special asupra posibilelor elemente complementare’”, formulare care la Washington a alimentat speculaţiile despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin, potrivit Agerpres.