Teorie îngrijorătoare: Este posibil ca vaccinul împotriva COVID-19 să nu fie eficient la vârstnici

 

Unul dintre cercetătorii din grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic a declarat că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, scrie The Guardian.

Într-un document transmis Camerei Lorzilor, se arată că vaccinarea trebuie să vizeze anumite grupuri de persoane pentru ca în acest fel să fie protejaţi cei cu adevărat vulnerabili, potrivit descopera.ro.

„Uneori este posibil să protejăm un grup vulnerabil, vizând un alt grup şi acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a explicat prof. Peter Openshaw.

Cercetătorul a explicat că oferind vaccinul antigripal nazal copiilor care, de cele mai multe ori nu fac forme severe de gripă, se protejează de fapt bunicii.

De asemenea, prin imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi serviciilor de îngrijire, se protejează în primul rând persoanele în vârstă care intră cel mai mult în contact cu aceştia.

Arne Akbar, preşedintele Societăţii Britanice de Imunologie, a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că dacă cei tineri nu vor fi infectați nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice, care fac cele mai severe forme ale bolii COVID”.

Însă şi el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.

„Astfel că pentru persoanele în vârstă ar fi indicate antiinflamatoare, cum ar fi poate dexametazona, care împreună cu răspunsul la vaccin să ofere cel mai bun efect”, a mai spus Arne Akbar.