Tudor Ciuhodaru avertizează: „Vom avea și noi această tulpină nouă de coronavirus mai repede decât ne imaginăm”

Medicul trage uns emnal de alarma in privinta situatie ingrijoratoare din Europa ca urmare a depistarii noii mutații a coronavirusului, care îl face cu 70% mai contagios. 

In plus, dupa Revelion, spune Ciuhodaru, sectiile ATI se vor goliid e medicii rezidenti angajati pentru ca toate contratctele de angajare expira pe 31 decembrie, si se pare ca „DSP ridica din neputincioasa din umeri si priveste catre Bucuresti”.

Potrivit medicului, nu este deloc neastepta ca un virus sa evolueze, fiind foarte important sa observam la timp orice modificare pentru a intelege orice risc potential.

„Sunt 7de mutatii ce au fost identificate intr-un studiu efetuat in 99 de tari pe 46.000 de persoane, dar din fericire s-a constatat ca niciuna din aceste mutatii nu face virusul sa se raspandeasca mai rapid. (…) Au loc eforturi – citez din cei care fac cercetarile in Marea Britanie – pentru a confirma daca oricare dintre aceste mutatii contribuie la transmiterea mai mare. Se crede ca aceasta varianta este cu 70% mai contagiosa pentru ca a suferit mai multe mutatii in proteina matriciala, prin modificari la nivel genetic, mai precis lipsesc doi aminoacizi, ceea ce ar explica raspandirea mai rapida a virusului”, a explicat medicul.

Specialistul a aratat ca Marea Britanie a transmis informatii din studiile in curs privind mutatia, iar OMS va tine la curent tarile membre pe masura ce va afla informatiid espre caracteristicile acestui virus. „In teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat raspandirea mai usoara intre oameni a coronavirusului, dar nu este clar daca aceste mutatii conduc la mai multe infectii”, a mai spus Ciuhodaru.