UE impune sancțiuni dure Belarusului: investiții BLOCATE și zboruri INTERZISE în Uniune

Liderii europeni au solicitat și companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că un pachet de investiții al UE, de trei miliarde de euro, va rămâne blocat până când țara va demonstra că a trecut la democrație. ”Vom pune presiune pe regim până când va respecta libertatea mediei, libertatea presei şi libertatea de opinie”, a spus von der Leyen înaintea summitului. 

Liderii UE au cerut și eliberarea imediată a opozantului Roman Protassevich și a însoțitorului său, potrivit hotnews. 

Luni, în a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului, președinția ucraineană a cerut încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului țării din sau către Ucraina.

Și guvernul britanic le-a cerut avioanelor din țară să nu mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării. Mai mult, Londra a transmis că, deși nu există dovezi clare privind implicarea Moscovei în deturnarea avionului, nu poate exclude această variantă. 

Belarus susține că aeronava Ryanair n-a fost deturnată, ci că piloții au cerut aterizarea, de teama unei amenințări Hamas

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat o anchetă ”transparentă şi independentă completă” și a cerut ”tuturor actorilor relevanți să coopereze”. Guterres este ”profund preocupat de aparenta aterizare forţată a unui avion de pasageri în Belarus şi de detenţia ulterioară a jurnalistului Roman Protasevici, care era la bord”, a precizat Stephane Dujarric într-o declaraţie care evocă un ”incident îngrijorător”.”Vrem să-l vedem pus în libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt după ce a fost întrebat despre soarta jurnalistului de opoziţie arestat de autorităţile belaruse.

Citește și: ”VIDEO Reeducare stil Lukașenko: Jurnalistul dat jos din avion și reținut „își recunoaște” vina, cu fața tumefiată”