UE va primi din nou mai puține vaccinuri decât cele programate. Moderna reduce livrările luna aceasta

”Deocamdată ne-au anunţat o anumită întârziere a livrărilor, dar va fi compensată în luna martie”, a declarat Vivian Loonela, o purtătoare de cuvânt a C.E.

Date despre numărul dozelor care vor fi livrate nu au fost făcute publice. Surse din ministerul Sănătăţii spaniol au declarat însă că țara va primi săptămâna aceasta aproximativ 200.000 de doze de vaccin, aproape jumătate din cantitatea prevăzută.

De la debutul campaniei de vaccinare, livrările de vaccin în UE au fost perturbate de două ori până acum. În ianuarie, Pfizer/BioNTech a anunțat că reduce temporar livrările și, ulterior, AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, cu jumătate mai puține faţă de cantitatea aşteptată.

Până acum, C.E. nu a publicat calendarul livrărilor de vaccinuri convenit prin contractele semnate, însă a anunțat numărul de doze pe care se aşteaptă să le primească: 18 milioane în ianuarie, 33 de milioane în februarie şi 55 de milioane în martie. În trimestrul al doilea, companiile farmaceutice au promis 300 de milioane de doze, cantitate ce ar putea creşte dacă va fi autorizat în UE şi vaccinul Johnson & Johnson, a anunțat, recent, C.E., potrivit Agerpres.