Ultimele decizii anti-coronavirus! Ludovic Orban: Școlile vor fi închise până în 22 martie cu posibilitatea de prelungire

Ludovic Orban: ”Am luat decizia de suspendare a cursurilor din învățământul preuniversitar pe o perioadă determinată cu posibilitate de prelungire. Este vorba despre perioada 11 -22 martie, inclusiv.

După ce s-a vorbit despre închiderea Lombardiei, românii și-au făcut bagajele și vor să revină în România, astfel că luăm măsuri să împiedicăm o mișcare publică a unor oameni peste care planează suspiciunea de coronavirus.

Am luat măsuri de întărire a controalelor la granițe. Vor fi controale mai stricte pe rutier și feroviar, după ce am suspendat zborurile.

Am avut discuții despre starea stocurilor pentru combaterea virusului COVID – 19. Însemn la calm, comportament rațional. Printr-o conduită adecvată putem contribui la reducerea riscurilor de contaminare a altor cetățeni cu acest virus și menținerea sub control a cazurilor care apar”, a declarat premierul interimar.

Orban a făcut un apel la toți liderii politici: ”Acest subiect nu este politic, vizează sănătatea și viața oamenilor. Nu poți să câștigi capital politic pe sănătatea oamenilor”.

La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.

”Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor din Italia faptul că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României. Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României. Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până în 31 martie. Se aprobă suspendarea stagiilor de practică din spitale. Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să dezinfecteze mașinile. Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete prosoape, săpun și dezinfectant”.