Un emisar al SUA merge în Orientul Mijlociu pentru a discuta cu liderii israelieni și palestinieni. Joe Biden cere oprirea violențelor

Hady Amr este înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA însărcinat cu afaceri israeliene şi palestiniene. În numele președintelui Joe Biden, acesta va cere ”oprirea violenței”, a precizat Blinken. 

Secretarul de stat a condamnat, din nou, ”cu maximă fermitate” tirurile de rachete ale mişcării islamiste Hamas asupra Israelului, dar a subliniat că ”orice deces în rândul civililor este o tragedie” și că ”palestinienii au dreptul la securitate”. 

”Consider că Israelul are o sarcină suplimentară să încerce să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile, chiar dacă ei au dreptul să îşi apere populaţia”, a adăugat Blinken. Acesta a catalogat imaginile cu copii palestinieni morţi ca fiind ”răvășitoare”.

Secretarul de stat a dat asigurări că SUA ”sunt pe deplin implicate pe lângă toate părţile, inclusiv pe lângă palestinieni”, dar nu precizat ce tip de contacte există cu liderii palestinieni.

”Cel mai important lucru în prezent este ca toate părţile să înceteze violenţa”, a insistat el.

Anunțul privind trimiterea emisarului american în Orientul Mijlociu vine în contextul criticilor privind atitudinea administraţiei lui Joe Biden, deseori acuzată că este în retragere în privinţa dosarului israeliano-palestinian, 

Un oficial american a precizat că emisarul ar urma să plece de la Washington chiar miercuri, potrivit Agerpres.