Un nou decret ministerial împarte Italia în zone de culoare. Ce înseamnă zona, galbenă, portocalie și galbenă

Italienii vor avea, astfel, parte de o săptămână de restricţii în care se va testa noul sistem de evaluare care va împărți țara în diferite culori ce corespund benzilor de risc epidemiologic, măsura fiind, totodată, valabilă și pentru a stabili criteriile pentru noua „bandă albă”, care ar putea fi introdusă din 15 ianuarie. 

Decretul prevede că „între 7 și 15 ianuarie 2021 este interzisă pe teritoriul național orice călătorie în interiorul și în afara teritoriilor diferitelor regiuni sau provincii autonome, cu excepția celor motivate de nevoile de muncă dovedite sau de situațiile de necesitate sau din motive de sănătate”. Cu toate acestea, „întoarcerea la reședință sau domiciliu este permisă, cu excepţia călătoriilor către locuințe secundare situate într-o altă regiune sau provincie autonomă”.

Astfel, zilele de 7 și 8 ianuarie se așteaptă a fi încadrate în codul de culoare GALBEN, ceea ce înseamnă că cetăţenii vor putea circula liber doar în propria lor regiune, masca și distanțarea fiind, în continuare, obligatorii. Barurile și restaurantele vor fi deschise până la ora 18:00. Circulaţia va fi permisă până la ora 22:00.

O înăsprire a restricțiilor își va face simțită prezența în perioada 9-10 ianuarie, atunci când toată Italia se va afla sub culoarea PORTOCALIE. Asta înseamnă că circulația va fi permisă în intervalul 5:00-22:00 doar cu declaraţie, dar este interzisă părăsirea municipiului de reședință. Barurile și restaurantele vor fi închise pe toată dura zilei, în timp ce magazinele, saloanele și centrele de înfrumusețare vor fi deschise.

Împărțirea pe benzi de culoare va începe, efectiv, pe 11 ianuarie. Pe baza monitorizării săptămânale – care va fi realizată de Institutul Superior de Sănătate pe 8 ianuarie – se va decide ce regiuni vor rămâne înzona galbenă și dacă există regiuni care trebuie să treacă în zona portocalie sau roșie. Pentru prima dată, se vor aplica, practic, noii parametrii validați de Comitetul tehnico-științific.

Conform noilor criterii, atunci când o regiune are un indice de transmisibilitate de 1 intră în zona portocalie. Dacă este egal cu 1,25 intră în domeniul roșu. În ambele cazuri s-a decis scăderea pragului cu 0,25.

„Această nouă clasificare a fost împărtășită de toate regiunile, deoarece suntem cu toții de acord asupra necesității de a declanșa imediat cele mai restrictive măsuri atunci când depășești 1”, a clarificat ministrul afacerilor regionale Francesco Boccia, mai arată sursa citată.