Un prim pas pentru VACCIN! Noul CORONAVIRUS, recreat de cercetătorii australieni

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat miercuri dezvoltarea cu succes a unei versiuni de laborator a noului tip de coronavirus. Este prima creată în afara teritoriului Chinei. , o realizare care ar putea contribui la combaterea răspândirii globale a bolii, potrivit Reuters.

Cercetătorii de la Institutul pentru Infecţii şi Imunitate Peter Doherty din Melbourne au anunțat că vor pune la dispoziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi laboratoarelor din toată lumea această mostră  creată după o prelevare de probe biologice de la un pacient infectat, anunță Reuters, preluată de Agerpres.

Un laborator din China a recreat de asemenea virusul cu succes, dar a pus la dispoziţie doar secvenţa genomului, nu şi mostra ca atare, potrivit Australian Broadcasting Corp.

„Întrucât ne aflăm în mod concret în posesia virusului, avem acum abilitatea de a valida şi a verifica într-adevăr toate metodele de testare şi de a le compara sensibilităţile şi specificităţile”, a precizat într-o declaraţie directorul laboratorului de identificate a virusurilor, Julian Druce.

„Virusul va fi folosit ca material pentru controlul pozitiv în cadrul laboratoarelor din reţeaua de sănătate publică din Australia şi va fi expediat către laboratoare de expertiză care colaborează strâns cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) din Europa”, a declarat Julian Druce.

Mostra de virus creată în laboratorul australian ar putea fi folosită pentru generarea unui test de anticorpi, care ar permite depistarea virusului la pacienţii care nu au simptome, precum şi la crearea unui vaccin, a mai precizat institutul.

Virusul a fost recreat din probele prelevate de la un pacient care a sosit la institutul australian pe 24 ianuarie, se mai precizează în declaraţie.

Epidemia cu coronavirus, un virus asemănător celor care provoacă gripa, a izbucnit în Wuhan, un oraş din centrul Chinei, la sfârşitul anului trecut, în decembrie 2019. Aproape 1.500 de noi cazuri au fost confirmate de marți până miercuri.

Potrivit celui mai recent bilanț anunţat miercuri de autorităţile chineze, au murit până în prezent 132 de persoane și  5.974 de cazuri confirmate de contaminare în China continentală.

Virusul se transmite prin picăturile de salivă provenite de la persoanele care tuşesc şi strănută şi are o perioadă de incubaţie de până la 14 zile.