Unde NU va mai fi obligatorie MASCA din iunie 2021 – Anunțul ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă

„Această scădere a incidenței trebuie să o simțim și noi în mod direct, trebuie să permitem cât mai multor copii să meargă la școală, trebuie să începem să mergem fără mască în anumite spații deschise și încet încet poate că vom reuși să atingem și alte măsuri de relaxare.

Acum, în perioada aceasta în care suntem pe pantă descendentă și presiunea pe secțiile de terapie intensivă începe să scadă, putem să ne gândim să renunțăm la acele măsuri restrictive care afectează populația tânără, adică cea care are risc mai scăzut de a dezvolta forme severe de boală, în acele spații și în acele situații în care riscul de transmitere este unul redus”, a declarat Mihăilă, într-un interviu la Europa FM.

Renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate este una din  măsurile care vor putea fi adoptate de luna viitoare. Nu se va renunța la mască însă în zonele în care vor fi evenimente, spectacole sau întreceri sportive, a anunțat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a anunțat miercuri seară că autoritățile iau în calcul eliminarea obligativității de a purta masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate.

„Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una din primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Spațiul deschis înseamnă în aer liber, probabil va fi mai greu de definit neaglomerat, dar poate că am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori. Acolo nu mai putem vorbi de a merge relaxați și de a renunța la mască. La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere datorită prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății.