USR vs Iohannis: Președintele încalcă flagrant recomandările Comisiei Europene cu numirile șefilor Parchetelor

 

Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi reprezintă o gravă greşeală, a declarat joi Stelian Ion, într-po conferință de presă.

„Pot fi cei mai buni şi cei mai competenţi procurori din România, nu contest lucrul ăsta şi nu fac nicio apreciere în acest sens. Problema este că în ultimii ani de zile am tot vorbit despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiţia, de a controla justiţia, de a-şi numi procurori de rang înalt şi lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp şi am spus că trebuie să ieşim din acest cerc vicios şi să adoptăm o procedură corectă”, a spus deputatul.

„Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi reprezintă o gravă greşeală. Întotdeauna am spus şi am solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să oprească aceste nominalizări, această procedură, lucrurile s-au agravat în momentul în care ce am spus noi s-a confirmat, iar CSM a dat aviz negativ pe două dintre propuneri. Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere ar fi trebuit retrasă procedura sau domnul preşedinte ar fi trebuit să le respingă”, a mai declarat Stelian Ion.

El spune că toată bătălia pe justiţie, pentru independenţa justiţiei din ultimii ani a fost degeaba dacă nu se repectă acest lucru.

„Eu personal simt că m-am luptat degeaba în Comisia Iordache şi în toate acele intervenţii în plen pentru că ajungem exact la această situaţie. Politicienii se încăpăţânează să numească procurorii de rang înalt şi să desconsidere şi CSM, să desconsidere şi rapoartele pe MCV din partea Comisiei Europene, şi avizele Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Dacă nu ieşim din acest film o să continuăm în perioada următoare cu problemele pe justiţie, nu o să încheiem acest capitol cum toţi ne-am fi dorit, şi o să trezim să ne amintim de ziua 20.02.2020 ca de o zi nu tocmai fericită”, a susţinut vicepreşedintele USR.

El a amintit că şi Ludovic Orban, preşedintele Iohannis şi PNL l-au criticat pe fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader când insista cu propunerile de numire a Adinei Florea la şefia DNA în ciuda avizelor negative ale CSM.

„Acum cum am putea noi înţelege această atitudine de nerespectare a avizelor din partea CSM. Mi se pare că s-a trecut o linie roşie, am discutat cu delegaţia din partea Comisiei Europene care se ocupă cu rapoartele MCV, am spus că le vom trimite un document în care ne vom expune punctele de vedere – la acea dată când am avut această întâlnire nu erau numite aceste persane în calitate de procurori şefi – acuma iată nerespectarea recomandării din cadrul MCV este clară, este flagrantă şi vreau să vedem care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest aspect. Nu doar noi criticăm această modalitate de numire a procurorilor şefi, ci şi asociaţii importante ale magistraţilor”, a mai spus Stelian Ion.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Președintele Klaus Iohannis a explicat că nu a ținut cont de avizul negativ al CSM în cazul propunerilor pentru șefia DIICOT (Giorgiana Hosu) și Parchetului General (Gabriela Scutea) pentru că ”mi s-a părut parțial destul de superficial am considerat corecte propunerile ministrului Predoiu”.