Vaccinul AstraZeneca a fost omologat pentru folosirea în regim de URGENȚĂ. Decizia OMS

Procedura aprobată de OMS se adresează țărilor care nu au mijloace proprii de stabilire a eficacităţii vaccinurilor. Distribuirea dozelor se va face prin dispozitivul COVAX, creat pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-Covid.

Potrivit comunicatului instituției, în primul semestru al acestui an vor fi trimise în țările respective peste 337 de milioane de doze de vaccin, majoritatea produse de AstraZeneca. Aceste doze rezervate pentru COVAX sunt fabricate în Coreea de Sud, de AstraZeneca-SKBio, şi în India, de Serum Institute of India (SII). 

Recent,  OMS a recomandat vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 18 ani. Acesta se administrează în două doze, la un interval cuprins între 8 și 12 săptămâni, inclusiv în ţările în care circulă variantele mai contagioase ale noului coronavirus. Deși nu oferă același nivel ridicat de protecție ca în cazul vaccinurilor produse de Pfizer sau Moderna, OMS consideră că, în actualul context, ajută la limitarea gravităţii şi a mortalităţii cauzate de Covid-19, potrivit Agerpres.

Din decembrie 2019, noul coronavirus s-a răspândit în peste 210 ţări şi teritorii. Bilanțul deceselor înregistrate în urma pandemiei depășește 2,4 milioane de cazuri.