Valeriu Gheorghiță, ANUNȚUL care le dă speranțe românilor: Vaccinurile au eficiență la tulpina indiană

Tulpina indiană e definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducere activității neutralizante a anticorpilor după vaccinare. Mesajul e unul foarte clar: de a ne prezenta și a ne vaccina pentru a reduce răpsândire virusului și a împiedică apariția de noi tulpini”, a afirmat Gheorghiță, la Cenrtul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției. 

Potrivit medicului militar, vaccinurile își mențin eficiența față de formele severe ale bolii și  de posibilele complicații.

De asemenea, spune medicul, măsurile de prevenție și cele nefarmaceutice își păstrează eficiența.

În urmă cu scurt timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a fost informat că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.  La data recoltării, respectiv pe 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Este vorba despre o variantă indiană, o mutație a tulpinii, și NU despre tulpina principală, cea care a provocat situația epidemiologică extrem de gravă din India.