Valeriu Gheorghiţă: „Avem un nivel de imunitate cumulată ce probabil depăşeşte 50%”

,,În ultimele 7 zile sunt aproximativ 745.000 de persoane noi care au fost vaccinate şi sunt două motive importante, percepţia asupra riscului de boală care s-a modificat considerabil, în sensul în care oamenii conştientizează mult mai bine situaţia epidemiologică complicată, riscul de îmbolnăvire, riscul de complicaţii şi riscul de a ajunge la spital, în condiţiile în care vedem că sistemul medical a ajuns la capacitate maximă, mai ales în secţiile ATI. Al doilea aspect este implemnetarea certificatului verde digital la nivel naţional pentru accesul în anumite tipuri de spaţii şi pentru anumite activităţi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la un post TV.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a afirmat că în România sunt 1,6 milioane de persoane care au fost confirmate cu COVID-19.

,,În momentul de faţă avem peste 1,6 milioane de persoane confirmate. În spatele unui caz pozitiv vorbim de patru-cinci cazuri care sunt neraportate, nediagnosticate. Ceea ce înseamnă că vorbim de un procent de 40 din populaţie care eventual ar fi trecut prin boală, atât cunoscuţi, cât şi necunoscuţi, ceea ce înseamnă aproximativ 8 milioane de persoane”, a precizat acesta.

Potrivit medicului, şi rata de vaccinare în România este în creştere.

,,Rata de vaccinare la nivel naţional, în momentul de faţă, din populaţia adultă se apropie de 50 la sută. Din populaţia eligibilă de peste 12 ani este în jur de 41 la sută cu cel puţin o doză. Avem un nivel de imunitate cumulată care probabil în momentul de faţă depăşeşte 50 la sută, poate chiar se apropie de 60 la sută. Însă nu este suficient pentru controlul numărului de cazuri în condiţiile în care varianta Delta este dominantă”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.