Valeriu Gheorghiță nu încurajează schimbarea serului la RAPEL. „Recomandarea clară este de continuare a schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin”

Discuția a venit în contextul în care tot mai mulți români renunță la rapelul cu serul anglo-suedez AstraZeneca.

În conferința de presă de joi, Valeriu Gheorghiță a dezmințit ipoteza alegerii unui alt vaccin la rapel, menționând că nu există baze științifice pentru acest lucru.

Valeriu Gheorghiță: „Înţeleg reticenţa, înţeleg preocuparea şi îngrijorarea, însă a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică în spate nu mi se pare o alternativă potrivită. Adică mai degrabă merg pe ceea ce ştiu şi recomandarea clară este de continuare a schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin, pentru că nu putem anticipa care este profilul de siguranţă şi care va fi beneficiul final după vaccinare. Adică, în momentul de faţă chiar nu avem date disponibile care să susţină această combinaţie de mai multe vaccinuri. Chiar şi în Marea Britanie, la persoanele sub 30 de ani care au primit prima doză, recomandarea clară este de a face cea de-a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, adică cu vaccinul de la AstraZeneca.”

30% dintre românii programați au decis amânarea vaccinării cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că nu a existat o creştere a numărului de persoane care şi-au anulat programările, conform Agerpres.Valeriu Gheorghiță: „70% dintre cei care s-au programat la vaccinare, s-au prezentat şi s-au vaccinat cu vaccinul de la  AstraZeneca. Într-adevăr, există un procent de 30%, care au decis amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles; suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au. Este un lucru firesc în contextul actual. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce ştim în momentul de faţă. (…) Pot să vă spun că există un număr important totuşi de persoane – 2.700-3.000-4.000 de persoane care doresc să se vaccineze. Este dreptul dumnealor să se vaccineze şi se programează la vaccinare cu vaccinul de la compania AstraZeneca. Tocmai de aceea, cred că este important să transmitem un mesaj cât se poate de clar, în cazul în care extrem de rar, rarisim, apar aceste evenimente, omul respectiv să ştie ce are de făcut, să ştie unde trebuie să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut, cum trebuie să raporteze şi care este protocolul de diagnostic şi tratament.”