Verdictul lui Daniel Funeriu după Evaluarea Națională 2020: Suntem în mijlocul unui cataclism național

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2020 arată că peste 70% dintre cei care au participat la examen au avut note mai mari sau egale cu 5.

Situația statistică generală arată că dintre cei 160.468 candidați prezenți, 122.252 candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 76,20%. Dintre aceștia, 892 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). aproape dublu față de anul trecut – 459.

Ministerul Educației a anunțat că, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 76.2%, iar numărul candidaților cu media generală de 10 este de 892 (aproape dublu față de anul trecut: 459).

„M-am uitat mai atent pe datele de la evaluarea națională.

Dragii mei: suntem în mijlocul unui cataclism educațional. 

L-am prevăzut din 2014, când spuneam că suntem în punctul unei rupturi ireversibile. Mulțumiți-i lui Ponta”, comentează fostul ministru în postarea de pe rețeaua de socializare.

Ce soluții propune Daniel Funeriu:

„Soluțiile sunt, din păcate, unice:

1) ultracentralizarea cu ultraduritate a controalelor și inspecțiilor pentru a asigura disciplina profesorilor, directorilor și părinților

2) obligativitatea profesorilor ”buni” să formeze profesori din rural

3) acționat necruțător cu părinții care își deșcolarizează copiii (aș face ca în Germania, pedeapsă inclusiv cu închisoarea pentru cazurile grave (nu-mi veniți cu ”oooh, dar asta e cultura unora”)). Trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial și prelungirea anului școlar cu o lună. Nu mai vreau să văd prima și ultima săptămână pierdute cu bla-blauri.

4) sancționarea foarte dură a primarilor care nu asigură un minim din punct de vedere al infrastructurii în rural.

Nu mai cred în măsuri ”sociale” pentru ”defavorizați”. E momentul să tragem linie și să constatăm eșecul acestor măsuri. Aș menține doar acordarea de hrană și rechizite.

PS: puteți să îl puneți și pe Einstein al educației ministru. Nu va rezolva nimic. Unica soluție e un premier care e foarte bun și decis (mână de fier) în educație. Și încetați cu ”subfinanțarea”, pentru că este o falsă problemă. Banii sunt risipiți, mai ales în universitar”, a scris fostul ministru pe Facebook.

Într-un al doilea Post Scriptum, Funeriu are și cuvinte de laudă pentru Evaluarea Națională din acest an. Mai precis, el felicită actualul ministru liberal al Educației pentru organizarea examenelor.

„PPS: felicitări ministrei și echipei sale pentru organizarea examenelor. Coaliția loazelor a pierdut și se dovedește cât de mizerabili au fost cu manipulările lor”, a mai precizat Funeriu.

Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în guvernarea PDL în cabinetele conduse de Emil Boc, în perioada 23 decembrie 2009 – 9 februarie 2012.