VIDEO Reeducare stil Lukașenko: Cu fața tumefiată, jurnalistul dat jos din avion și reținut „își recunoaște” vina

„Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat și respectând legea, continuu să colaborez cu anchetatorii și să fac mărturisiri privind organizarea unor tulburări masive”, a afirmat el în acest videoclip în care se exprimă așezat la o masă, orientat spre cameră.

 

Înregistarea video a apărut după ce Ministerul de Interne de la Minsk a transmis că bloggerul se află într-un centru de detenție din capitala Belarus și că nu s-a plâns de probleme de sănătate, după ce mama jurnalistului primise informații că acesta s-ar afla în spital.

Protasevici se întorcea duminică seara la Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției Svetlana Tikhanovskaya. Avionul care avea la bord 170 de pasageri ar fi trebuit să ajungă la destinație în trei ore, însă atunci când a început să se apropie de granița dintre Belarus și Lituania a fost interceptat de un avion de luptă MiG-29 și somat să se întoarcă din drum, potrivit Reuters, citat de HotNews .

Lukașenko, supranumit ”ultimul dicator al Europei”, a dat ordin personal ca avionul Ryanair să fie detrunat către aeroportul din Minsk, după o așa-zisă amenințare cu bombă, venind din partea Hamas. Niciun dispozitiv exploziv nu a fost găsit la bord, însă escala intempestivă a fost folosită pentru reținterea jurnalistului incomod. Acțiunea de forță a regimului de la Minsk a fost condamnată de liderii UE și de secretarul de stat american Antony Blinken. În cel mai rău scenaiu, Protasevici riscă să fie acuzat și condamnat pentru terorism și ar putea primi pedeapsa capială. Pe de altă parte, pentru acuzațiile de incitare la ură socială și tulburarea ordinii, pedepasă este de cel puțin 12 ani.